Sültek
LÉNER M SZILVIA: TÖLTÖTT LÁNGOS
Az általam elkészített töltött lángosnak ez a vegetáriánus változata, mivel már hosszú ideje nem fogyasztok húst. De természetesen húsevők bátran készíthetik vegetáriánus kolbász helyett virslivel, normál kolbásszal, baconnel, esetleg reszelt sajttal.
Hozzávalók:
600 gramm finomliszt, másfél deciliter tej, vagy víz, élesztő, szódavíz, só, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Az élesztőt a másfél deciliter langyos tejben, vagy a vízben, pici cukor hozzáadásával felfuttatjuk. A liszttel sóval és annyi szódavízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk összedagasztjuk. Meleg helyiségben megkelesztjük a tésztát, majd lisztezett gyúródeszkán kihúzkodjuk téglalapra.
A tetején elhelyezünk egy kolbászt, vagy virslit, reszelhetünk rá sajtot is és feltekerjük. Amikor befedi a húst a tészta, akkor elvágjuk és szép rudat formázunk belőle. A többi hozzávalóval is ugyanígy járunk el. A tésztának mindenhol fednie kell a húst. A kolbászt előtte meg lehet sütni serpenyőben, vagy sütőben, mert úgy jobb íze lesz.
Ha marad tészta, abból készíthetünk hagyományos lángost is.
Forró olajban - én kókuszolajat használok -, megsütjük a töltött rudakat. Forrón tálaljuk.
Tálalása:
Készíthetünk hozzá különféle szószokat, esetleg bevágva beszórhatjuk reszelt sajttal, de csak simán és ketchuppel is finom.
"ÉJFÉLI ÍZES" sült
Málta Főző Klub
A Lyukóvölgyi Közösségi Házban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2014 óta működteti Jelenlét programját. A program minden helyi önszerveződő kezdeményezést támogat. Ilyen a helyi asszonyokból álló főző klub is.
A klub lehetőséget ad a közösség erősítésére és az asszonyok rekreációjára. A csoportot 18 éven felüli nők látogatják, havonta két alkalommal.
A pályázatra beadott recept roma hagyomány szerint készült, melyre jellemzőek a zsíros, kalóriadús ételek.
„Éjféli ízes” sült hús
Hozzávalók 4 személy részére:
Sült húshoz
4 szelet tarja
½ kg sertés zsír
mustár
őrölt köménymag
só
Körethez
½ kg burgonya
1 tojás
25 dkg liszt (burgonya nedvességtartalmától függően lehet egy kicsivel több illetve kevesebb)
25 dkg tehéntúró
tejföl (ízlés szerint)
10-15 dkg kolozsvári szalonna (lehet sima füstölt szalonna is)
só
Elkészítése
Sült hús
A 4-5 cm vastag tarját mind a két oldalán besózzuk, jól bekenjük mustárral. Megszórjuk bőven köménymaggal. A tepsibe ½ dl vizet öntünk, sorba rakjuk a húst és bőven teszünk a sertészsírból a tetejére. 25-30 percig sütjük 180 C –on.
Köret elkészítése
A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a tojással és a liszttel. Közben egy fazékban felteszünk vizet főni. Ha felfőtt a víz a sós vízbe szaggatjuk a masszát. 5-10 percig főzzük. Ha megfőtt, hideg vízzel leöblítjük és a kisütött kolozsvári szalonna zsírrjára tesszük, összekeverjük, majd hozzá adjuk a túrót. Tetejét a kisült tepertővel megszórjuk és rátesszük a tejfölt.