Sültek

LÉNER M SZILVIA: TÖLTÖTT LÁNGOS

Az általam elkészített töltött lángosnak ez a vegetáriánus változata, mivel már hosszú ideje nem fogyasztok húst. De természetesen húsevők bátran készíthetik vegetáriánus kolbász helyett virslivel, normál kolbásszal, baconnel, esetleg reszelt sajttal.

Hozzávalók:

600 gramm finomliszt, másfél deciliter tej, vagy víz, élesztő, szódavíz, só, olaj a sütéshez.

Elkészítés:

Az élesztőt a másfél deciliter langyos tejben, vagy a vízben, pici cukor hozzáadásával felfuttatjuk. A liszttel sóval és annyi szódavízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk összedagasztjuk. Meleg helyiségben megkelesztjük a tésztát, majd lisztezett gyúródeszkán kihúzkodjuk téglalapra.

A tetején elhelyezünk egy kolbászt, vagy virslit, reszelhetünk rá sajtot is és feltekerjük. Amikor befedi a húst a tészta, akkor elvágjuk és szép rudat formázunk belőle. A többi hozzávalóval is ugyanígy járunk el. A tésztának mindenhol fednie kell a húst. A kolbászt előtte meg lehet sütni serpenyőben, vagy sütőben, mert úgy jobb íze lesz.

Ha marad tészta, abból készíthetünk hagyományos lángost is.

Forró olajban - én kókuszolajat használok -, megsütjük a töltött rudakat. Forrón tálaljuk.

 

Tálalása:

Készíthetünk hozzá különféle szószokat, esetleg bevágva beszórhatjuk reszelt sajttal, de csak simán és ketchuppel is finom.

Málta Főző Klub

A Lyukóvölgyi Közösségi Házban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2014 óta működteti Jelenlét programját. A program minden helyi önszerveződő kezdeményezést támogat. Ilyen a helyi asszonyokból álló főző klub is.

A klub lehetőséget ad a közösség erősítésére és az asszonyok rekreációjára. A csoportot 18 éven felüli nők látogatják, havonta két alkalommal.

A pályázatra beadott recept roma hagyomány szerint készült, melyre jellemzőek a zsíros, kalóriadús ételek.

„Éjféli ízes” sült hús

Hozzávalók 4 személy részére:

Sült húshoz

4 szelet tarja

½ kg sertés zsír

mustár

 őrölt köménymag

Körethez

½ kg burgonya

1 tojás

25 dkg liszt (burgonya nedvességtartalmától függően lehet egy kicsivel több illetve kevesebb)

25 dkg tehéntúró

tejföl (ízlés szerint)

10-15 dkg kolozsvári szalonna (lehet sima füstölt szalonna is)

Elkészítése

Sült hús

A 4-5 cm vastag tarját mind a két oldalán besózzuk, jól bekenjük mustárral. Megszórjuk bőven köménymaggal. A tepsibe ½ dl vizet öntünk, sorba rakjuk a húst és bőven teszünk a sertészsírból a tetejére. 25-30 percig sütjük 180 C –on.

 

Köret elkészítése

A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a tojással és a liszttel. Közben egy fazékban felteszünk vizet főni. Ha felfőtt a víz a sós vízbe szaggatjuk a masszát. 5-10 percig főzzük. Ha megfőtt, hideg vízzel leöblítjük és a kisütött kolozsvári szalonna zsírrjára tesszük, összekeverjük, majd hozzá adjuk a túrót. Tetejét a kisült tepertővel megszórjuk és rátesszük a tejfölt.